Zoek
Sluit dit zoekvak.

Duurzaamheid/ESG: van strategie tot rapportage

Organisatieontwikkeling

Our Sustainable Development and ESG (Environmental, Social, Governance) Training is also available in English.

Duurzaamheid en ESG zijn termen die vandaag de dag niet meer zijn weg te denken. Elke organisatie krijgt ermee te maken en per 2024/2025 worden ook alle grote ondernemingen verplicht te rapporteren over hun duurzaamheidsstrategie en prestaties. Bij duurzame ontwikkeling gaat het om het terugdringen van negatieve impacts op mens, milieu en economie van de organisatie en de waardeketen. Natuurlijk gaat het ook om het vergroten van positieve impact en het creëren van systeem verandering.

Hoe bepaal je aan welke thema’s jouw organisatie zou moeten werken en wat en hoe je daarover zou moeten rapporteren? Deze vraag staat centraal in deze training.

Rapportage wordt niet alleen een verplichting, maar is ook een kans. Duurzaamheidsrapportage stelt organisaties in staat om hun impact op een breed scala aan duurzaamheidskwesties in overweging te nemen. Hierdoor is het bedrijf transparanter  over de risico’s en kansen waarmee het wordt geconfronteerd. Rapporteren over duurzaamheid stelt organisaties in staat om zowel impacts als hun risico’s en kansen gerelateerd aan duurzaamheidskwesties te gaan managen en te verbeteren.

Een extern verslag waarin transparant wordt gemaakt hoe de organisatie dit doet draagt bij aan een betere reputatie, meer tevreden medewerkers en kan zelfs concurrentievoordeel opleveren. Steeds meer stakeholders vragen hierom en ook steeds meer ondernemingen beginnen met rapporteren over duurzaamheid omdat zij hier de voordelen van zien. Of omdat investeerders, banken of wetgeving erom vragen.

Voor wie

Controllers, accountants, accountants in business, communicatieverantwoordelijken, internal auditors, reporting specialisten, strategie- en duurzaamheidscoördinatoren.

Inhoud

Voor het rapporteren over duurzaamheid zijn verschillende standaarden beschikbaar. Tijdens deze training staan we stil bij verschillende standaarden zoals de GRI Standard, wereldwijd de meest gebruikte richtlijn. Wij laten tijdens deze introductie zien hoe je effectief kunt rapporteren over duurzaamheidsinformatie zoals veiligheid, mensenrechtenissues in de keten, ontwikkeling van medewerkers, CO2 of afvalvermindering. Dit helpt je te bepalen welke onderwerpen voor jouw organisatie het meest van belang zijn, hoe je hierop kunt sturen en hoe je hierover effectief kunt communiceren naar stakeholders. We gaan in op de verschillende trends en ontwikkelingen, verschillende standaarden die gebruikt kunnen worden en we geven een basisaanpak voor een duurzaamheidsverslag.

Na de training

 • Weet je wat duurzame ontwikkeling is en wat dit betekent voor bedrijven
 • Heb je kennis en begrip van termen als duurzaamheid, ESG, MVO en impact
 • Ken je de belangrijkste raamwerken op het gebied van MVO
 • Weet je wat duurzaamheidsverslaggeving inhoudt en welke waarde het rapporteren oplevert voor jouw organisatie
 • Ben je op de hoogte van de laatste trends- en ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving en standaarden waaronder de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), de EU Taxonomie en de Corporate Sustainability Due Dilligence Directive (CSDDD)
 • Weet je hoe de CSRD samenhangt met bestaande verslaggevingsstandaarden (GRI, SASB, TCFD, IIRC) en andere wetgeving
 • Ben je bekend met de belangrijkste bouwstenen van een duurzaamheidsverslag
 • Weet je hoe de voor jouw organisatie belangrijke onderwerpen (ook wel materiële thema’s) te benoemen in lijn met het principe van dubbele materialiteit
 • Kan je een plan maken om binnen jouw organisatie aan de slag te gaan waarbij je compliance met de CSRD integreert in de bestaande cyclus van strategievorming, planning en control

Creating Insights is door de CEDEO en het Koninklijk Actuarieel Genootschap geaccrediteerd. We garanderen deelnemers een aanbod dat voldoet aan de kwaliteitseisen van CEDEO en bieden gecertificeerde PE-uren aan.

Deze training wordt gegeven door Esther de Graaf.

 

Data

 • 22 en 29 augustus
 • 26 september en 3 oktober

Tijden

16:00 – 20:30

Locatie

Benoordenhoutseweg 43, Den Haag

Aantal plekken

12

Kosten

€ 695,- ex. BTW

PE-uren

8 PE punten mogelijk

Was een intensieve en leerzame training. Goed verdeeld over twee dagen en gecombineerd met een heerlijke diner. Een leuke en diverse groep. Veel ervaringen uitgewisseld. Als accountant veel kennis opgedaan inzake duurzaamheid / ESG! – Vahdet Donmez, Register Accountant

Overal goed verzorgd en een uitstekende docent! – Robin Diekhorst

Duurzaamheid/ESG: van strategie tot rapportage

Incompany

We kunnen dit programma ook op maat organiseren. Dat is al een goede optie bij vijf of meer medewerkers. Meer informatie

Meer weten?

Heb je nog vragen of wil je persoonlijk studieadvies? We staan je graag te woord over de mogelijkheden. Je kan ons op verschillende manieren bereiken: je kunt ons bellen op 070-3122089 of je kunt ons een bericht sturen.

We nemen dan zo snel mogelijk contact met jou op.

Anderen bekeken ook