In gesprek met Martine Kennis
Vanaf januari gaan we in gesprek met onze docenten. Wie zijn ze? Waarom geven ze les? En vooral: wat maakt hun vakgebied nou zo interessant? Ditmaal spreken we docent Martine Kennis. Bij Creating Insights verzorgt zij o.a. de training ‘online presenteren’ en ‘presenteren en interviewen’. Na haar middelbare school volgde Martine de Theateracademie in Amsterdam. Tegenwoordig werkt zij als trainer, coach en trainingsacteur. Via een Zoom verbinding vertelt Martine over de do’s and don’ts van presenteren.
Je bent trainer, coach en trainingsacteur. Wat drijft jou in je werk?
Als kind en als puber was ik heel onzeker. Pas toen ik eind twintig was en in mijn eerste musical speelde, dacht ik dit kan ik en ging ik ervoor. Vanuit die persoonlijke ervaring wil ik mensen van hun onzekerheid afhelpen. Ik vind het belangrijk om hen te laten zien hoe je met je gedrag je impact kan verhogen. Liefst in korte tijd en zo concreet mogelijk. Want je kan heel snel bij elkaar zien waar het misgaat. Het is mijn kracht om dat op een prettige manier te benoemen en tips te geven hoe het beter kan.
Waar zie je het vaak misgaan bij presenteren?
Wat non-verbaal vaak misgaat is de houding, iemand staat bijvoorbeeld niet rechtop. Online zitten mensen vaak te dichtbij het scherm of juist te ver af of hebben slecht licht. Een stem kan te snel gaan of te langzaam, of is monotoon. Dat soort dingen zijn makkelijk te veranderen door ze te benoemen. Zelf moet ik opletten dat ik in mijn enthousiasme niet blijf doorratelen, vooral online dwalen mensen dan al snel af. Als ik dat bij mezelf bemerk, benoem ik dat meteen en maak er een grapje van. Dat klaart de lucht, je hebt de aandacht en kan vervolgens rustig verder.
Wat kunnen we verwachten van de training ‘presenteren en interviewen’?
Deze training geef ik samen met schrijver en journalist Manon Duintjer. Zij verzorgt vooral het inhoudelijke gedeelte, hoe bouw je een interview op, hoe formuleer je je vragen etc. Ik zorg ervoor dat je houding, stem en gedrag samenvallen met wat je wilt overbrengen. Als je deze training hebt gevolgd ben je zekerder van je verbale en non-verbale presentatie. Daarna is het een kwestie van veel oefenen.
En online?
Online geef ik ook tips en trics die passen bij beeld, onder andere over het kiezen van een achtergrond. Als je bijvoorbeeld zwart haar en een witte huid hebt, zwarte kleding draagt en een geblurde achtergrond gebruikt, dan lijkt het voor de kijkers alsof ze in een zwart wit film zitten. Als je mensen wilt raken, werkt dat niet. Mijn advies is in dat geval om iets roods of blauws aan te doen en je achtergrond niet meer te blurren, want dan kom je veel toegankelijker over.
Hoe ziet zo’n training er concreet uit?
Ik combineer de theorie met ‘wat heeft iemand nodig?’ Ik behandel o.a. vragen als ‘hoe gebruik ik mijn stem?’ en ‘hoe bereid ik een presentatie voor?’. Daarnaast doen we een spanningscontrole oefening en moeten de deelnemers een pitch geven die we samen bespreken. Op basis van wat ik tijdens de oefeningen zie en hoor geef ik adviezen op maat.
Voor wie zijn jouw presentatie trainingen bedoeld?
Voor iedereen die online en/of live iets met presentatie wil doen. Dat kan een huisvrouw zijn die op een ouderavond iets moet vertellen, tot aan de CFO van Nuon, die denkt: ik weet het allemaal wel, maar toch mis ik nog iets.
Wie zou jij graag in de klas willen hebben?
Mathijs van Nieuwkerk zit altijd met zijn schouder naar voren ver over de tafel geleund. Als ik dat zie, denk ik: jij moet ontzettende pijn aan je nek hebben. Daar zou ik hem graag een tip over willen geven.
Voor welke rol zou je alles uit je handen laten vallen?
Claire in Gooise vrouwen, omdat ik het mooi vind dat zij van binnen kwetsbaar is, maar aan de buitenkant overkomt als een krachtige, rijke, bitchy vrouw. Zo zou ik in het echt misschien ook wel wat meer willen zijn haha.
Volgende maand interviewen we weer een docent! Volg ons om niks te missen. Benieuwd naar onze trainingen? Klik hier
Geschreven door Manon Duintjer