Zoek
Sluit dit zoekvak.

In gesprek met…

In deze rubriek gaan we het gesprek aan met onze docenten. Deze maand spreken we Robbert-Jan Lugard. Robbert-Jan is docent van de WWFT-opleiding bij Creating Insights. Hij is expert op het gebied van de beheersing van integriteitrisico’s en meer specifiek witwassen en financieren van terrorisme. Behalve zijn kennis weet hij bovenal hoe hij dit, toch soms wat ‘saaie’ onderwerp, op een leuke manier kan overbrengen.

In deze rubriek gaan we het gesprek aan met onze docenten. Deze maand spreken we Robbert-Jan Lugard. Robbert-Jan is docent van de WWFT-opleiding bij Creating Insights. Hij is expert op het gebied van de beheersing van integriteitrisico’s en meer specifiek witwassen en financieren van terrorisme. Behalve zijn kennis weet hij bovenal hoe hij dit, toch soms wat ‘saaie’ onderwerp, op een leuke manier kan overbrengen.

Robbert-Jan Lugard

Hi, Robbert-Jan! Je bent onder andere Compliance Manager, kan je iets vertellen over wat dit inhoudt?

 

Bij Compliance draait het om voldoen aan wet- en regelgeving.. De wet- en regelgeving in verband met een integere en beheerste bedrijfsvoering is complex. Veel bedrijven weten wel dat ze de bedrijfsvoering in lijn moet zijn met de wet en regelgeving maar de weg er naar toe is een tweede. Ik kan dan helpen. Daarbij ga ik uit van de vraag van de opdrachtgever. Soms geef ik advies om de bedrijfsvoering te verbeteren. Soms doe ik alleen een check. Het komt ook regelmatig voor dat ik betrokken personen (of zelfs hele afdelingen) train.

 

Welke van die dingen vind je het leukste om te doen?

 

Kennis overdragen is echt mijn passie. Ik vind het leuk als mensen iets opsteken van mijn verhaal en daardoor meer genieten van hun werk. Dat komt eigenlijk in al mijn werkzaamheden wel naar voren.

 

‘’Altijd als er iets juridisch voorbij kwam, zei ik standaard: Oh joh, dat doe ik wel.’’

 

Je hebt een juridische achtergrond, is dat ook waarom je dit werk bent gaan doen?

 

Na mijn Rechtenstudie heb ik van alles en nog wat gedaan. De reden dat ik voor deze studie heb gekozen was vooral omdat ik het leuk vind om met taal bezig te zijn. Ik ben daarna dus niet direct de juridische kant opgegaan, maar altijd als er iets juridisch voorbij kwam, zei ik standaard: ‘oh joh, dat doe ik wel’. Toen wist ik dat ik toch meer met mijn studie wilde gaan doen en ben ik aan de slag gegaan als Compliance Officer bij een Trustkantoor. Ze wisten dat er nieuwe wet- en regelgeving aan zat te komen en ik moest onderzoeken wat dat inhield. Rond 2004 ben ik me hier volledig op gaan focussen. Ik heb mij uiteindelijk gespecialiseerd in de Wtt2018, Wwft en Sanctiewet 1977.

 

En nu dus ook lesgeven bij Creating Insights! Kan je iets vertellen over de opleiding WWFT?

 

Ik zal eerst even uitleggen wat de WWFT is: het is de belangrijkste wet in Nederland op het gebied van tegengaan van witwassen en financieren van terrorisme. Het aantal type instellingen dat moet voldoen aan de WWFT groeit en er is steeds meer controle op de naleving. Bij Creating Insights verzorg ik twee opleidingen. De brede WWFT opleiding, waarbij je leert wat het doel is van deze wetgeving en hoe je hier praktisch mee aan de slag kan. Creating Insights is de enige aanbieder in Nederland die theorie en praktijk combineert. Dat is de basis. Daarna zijn er ter verdieping modules omtrent bijvoorbeeld het uitvoeren van Verscherpt Cliëntonderzoek en Transactiemonitoring.

 

‘’Door deze verdeling is de kwaliteit van de opleiding heel hoog.’’

 

Wat maakt de WWFT opleiding zo bijzonder?

 

Het is echt een combinatie van theorie en praktijk. Ik geef deze opleiding samen met twee andere docenten. Ieder zijn we expert in ons eigen vakgebied. Ik weet alles van de theorie. Gijs is er voor het onderdeel interviewtechnieken. En Nico weet alles van schrijftechnieken. Door deze verdeling is de kwaliteit van de opleiding heel hoog.

 

Wie zou je deze opleiding aanraden?

 

Deze opleiding is echt bedoeld voor de mensen in the first line of defense. Als bedrijf loop je risico’s. First line of defense wil zeggen: mensen die deze risico’s als eerste in kaart kunnen brengen, oftewel mensen die direct contact hebben met de cliënt. De Second line of defense is de Compliance afdeling. Dan heb je nog de Third line of defense, die controleert of de eerste en tweede lijn goed samenwerken.

 

Is de WWFT opleiding ook geschikt voor mensen die al veel ervaring hebben op dit vlak?

 

De opleiding is heel breed, alle onderwerpen komen aan bod. Dit zorgt ervoor dat je een hele goede basiskennis over het onderwerp opdoet. Als je al verder gevorderd ben, is het ook mogelijk om direct met de verdiepingsmodule te beginnen. Dat zou ik dan aanraden.

 

‘’Kennis in huis hebben is één ding, maar je moet het ook kunnen overbrengen.’’

 

Hoe ben jij als docent?

 

Ik ben iemand die het leuk vindt om het anderen naar de zin te maken. Lesgeven is echt mijn passie. Kennis in huis hebben is één ding, maar je moet het ook kunnen overbrengen. De uitdaging zit hem er vooral in om het op een dusdanige manier te vertellen dat het leuk is om naar te luisteren.

 

Hoe zou je graag omschreven willen worden?

 

Als vrolijk. En spontaan. Ik denk dat mensen dat ook wel zo ervaren.

 

Dat denk ik ook! Dan nu iets heel anders. Met wie zou je een wereldreis willen maken?

 

Wat een lastige vraag! Iemand die belezen is, die dingen willen onderzoeken. Een vrouw, zij moet van een drankje houden. En ze moet mij ook wel aankunnen. Ik ben heel aardig en lief, maar heb ook een sterke vrouw naast mij nodig. Je brengt dan toch veel tijd samen door, met zo’n wereldreis. Volgens mij kan ik van Emma Wortelboer nog wel een en ander leren, dus dan zou ik voor haar kiezen.

 

De laatste vraag alweer. Wat staat er nog op je bucketlist?

 

Ik zou nog willen reizen. Landen waar ik zeker eens naartoe wil zijn Argentinië, Cuba en Indonesië. Iets anders wat me heel mooi lijkt om te doen is het oprichten van een stichting met als missie het (zelf)beeld van kinderen met een handicap te veranderen.

 

Dat is een mooi antwoord om mee af te sluiten! Bedankt voor je interessante verhaal Robbert-Jan!

 

Wil jij leren van dé expert op het gebied van WWFT? De opleiding start weer in september. De verdiepingscursus start in mei.

Meld je aan via de site of stuur een mail naar opleiding@ciu.nl.

Creating Insights Track Record
vacature
Nieuwsbrief

Als eerste op de hoogte van nieuwe opleidingen, trainingen en aanbiedingen

"*" geeft vereiste velden aan