In gesprek met …

Vanaf januari gaan we in gesprek met onze docenten. Wie zijn ze? Waarom geven ze les of vinden ze lesgeven leuk? En vooral: wat maakt hun vakgebied nou zo interessant?

In gesprek met …

Vanaf januari gaan we in gesprek met onze docenten. Wie zijn ze? Waarom geven ze les of vinden ze lesgeven leuk? En vooral: wat maakt hun vakgebied nou zo interessant?

We trappen af met docent Manon Duintjer. Bij Creating Insights verzorgt ze de training Presenteer jezelf met Storytelling. Manon is een echte duizendpoot. Ze heeft twee romans op haar naam staan en houdt zich bezig met uiteenlopende projecten in het boekenvak. Daarnaast is ze coach, interviewer, spreker op events én heeft ze een filosofie-bordspel ontwikkeld. Daar wilden we  natuurlijk meer over weten, en dus trokken we er deze week op uit om Manon beter te leren kennen.

Manon Duintjer Creating Insights

Manon, wat doe jij een hoop! Schrijven, coachen, een spel ontwikkelen… Hoe is dat zo gekomen?

Ik heb een brede interesse, denk ik. En hoewel ik schrijven ontzettend leuk en zinvol vind, is het ook heel solistisch. Dan is het fijn om daarnaast dingen te doen waarbij je in contact komt met mensen, coachen en lesgeven bijvoorbeeld. Storytelling – verhalen vertellen – vormt bij al mijn activiteiten een rode draad. Ook het filosofiespel draait om het zo aantrekkelijk en overtuigend mogelijk antwoord geven op alledaagse filosofische vragen.

Als je moest kiezen, wat zou je dan het liefste doen?

Lastig! Juist de combinatie vind ik zo leuk. Schrijven is heerlijk, maar contact met anderen, brainstormen, overleggen en inspireren, dat maakt mijn werk compleet. Eigenlijk is alles gelijkwaardig.

Heb je ook dingen die erbij horen, maar die je soms liever niet doet?

Het is niet zozeer dat ik dingen liever niet doe. Elk beroep heeft ook minder leuke kanten. Bij schrijven is dat onder andere het solistische. En je hebt veel discipline nodig. Je moet jezelf deadlines kunnen stellen.

Bij lesgeven vind ik het vlak van te voren altijd even spannend. Je wilt toch dat mensen het leuk vinden, dat ze geïnspireerd raken en dat ze er zelf mee verder kunnen. Dat is best een verantwoordelijkheid.

Is dat ook waarom je bent gaan lesgeven?

Ik heb wel ontdekt dat ik het leuk vind om kennis over te dragen. Dat begon al toen ik bij een uitgeverij werkte en stagiaires mocht begeleiden. Daarna ben ik vooral veel zelf gaan schrijven. Maar toen er een docentenfunctie op mijn pad kwam, heb ik die kans met beide handen aangegrepen.

‘’Bij Storytelling hoort ook Storylistening. Zo kan je inzicht geven, maar ook inzicht krijgen in een ander.’’

Je geeft nu de training Presenteer jezelf met Storytelling. Hoe zou je deze masterclass omschrijven?

Het is meer een workshop, mensen moeten zelf aan de slag. Storytelling draait om het inzetten van verhaaltechnieken voor hele concrete doelen. Het is dus breder dan een verhaal ter vermaak. Tijdens de workshop leren deelnemers nadenken over waarom ze dingen op een bepaalde manier doen. Als je dit goed kan verwoorden, dan leren anderen je drijfveren kennen en kan je ze vaak makkelijker overtuigen. Daarnaast leer je hoe je een verhaal kan opbouwen, daar ga je mee oefenen. En misschien wel net zo belangrijk: je leert mensen een verhaal te ontlokken. Bij Storytelling hoort ook Storylistening. Met Storytelling kan je inzicht geven in jezelf, met Storylistening krijg je inzicht in een ander.

‘’Door haar eigen worsteling te delen, lukte het om haar team te inspireren en hen tot actie aan te zetten.’’

Kan je een voorbeeld geven van hoe je Storytelling inzet op de werkvloer?

Storytelling helpt bij presenteren en overtuigen. Een verhaal is een ontzettend krachtig hulpmiddel. Stel je voor: iemand vertelt tijdens een sollicitatie hoe hij bij zijn vorige opdrachtgever een lastige situatie heeft opgelost. Dat maakt veel meer indruk dan te zeggen: ‘Ik heb doorzettingsvermogen’.

Een ander mooi voorbeeld komt van een voormalig cursist van mij. Ze was manager van een groot team en moest ervoor zorgen dat haar medewerkers op een andere manier gingen werken. Tijdens de training kwam ze tot de conclusie dat ook zij niet meer zo tevreden was met de gang van zaken. Ze wilde graag terug naar de tijd dat ze plezier had in haar werk. Door haar eigen worsteling te delen, lukte het om haar team te inspireren en hen tot actie aan te zetten.

Voor wie is deze training geschikt?

Dat is heel breed. Storytelling draait om soft skills. Je volgt deze training niet omdat je wilt leren een financieel rapport te schrijven. Daarvoor heeft CIU andere goede trainingen. Voor wie deze training dan wel is? Voor iedereen die met mensen werkt en zich moet presenteren, verbinding moet leggen of moet overtuigen. Denk hierbij aan sollicitaties, voorstellen aan nieuwe collega’s, opdrachtgevers of als je je team wil inspireren.

Als ik het zo hoor is Storytelling vrijwel altijd interessant!
Dan nu iets heel anders… Met wie zou je snel een kopje koffie willen drinken?

Met mijn tante uit Brussel. Ze is in de tachtig. Normaal vieren we altijd Kerst samen, maar nu kon dat niet vanwege corona. Na al die maanden zou het heel fijn zijn om haar weer te zien.

‘’Als je er wat luchtigheid in stopt, kan je zware onderwerpen bespreekbaar maken.’

Met wie zou je een wereldreis willen maken?

Een wereldreis? Dan moet je een lange tijd met iemand doorbrengen, ook de saaie momenten en de rare situaties. Arnold Grunberg zou een goede kandidaat zijn. Die heeft veel ervaring met reizen. Hij is grappig en kan goed verhalen vertellen. Dat is mooi meegenomen bij een urenlange treinreis.

Heb je nog een tip voor de lezers? 

Vergeet humor niet. Humor is ontzettend belangrijk, ook al is een verhaal op zichzelf helemaal niet om te lachen of zelfs dramatisch. Als je er wat luchtigheid in stopt, kan je zware onderwerpen bespreekbaar maken. Humor relativeert. En, wees niet bang om een beetje uit je comfortzone te stappen door iets persoonlijks te vertellen. Vind je dat nog lastig? Dan is de training ‘Presenteer jezelf met Storytelling’ de uitgelezen gelegenheid om te oefenen.

Creating Insights Storytelling

Volgende maand interviewen we Rob van den Wijngaard. Volg ons om niks te missen.

Manon duintjer creating insights
vacature
Nieuwsbrief

Als eerste op de hoogte van nieuwe opleidingen, trainingen en aanbiedingen

"*" geeft vereiste velden aan